Winkelwagen

Theereis naar Japan: duiken in de wereld van groene thee en matcha

Japan is hét land van de groene thee en matcha. Het wordt zo veel gedronken dat het op nummer 1 staat van meest gedronken drankje van heel Japan.
Het is één van de redenen waarom Japanners zo dun zijn, op mooi gewicht en een hoge leeftijd behalen.
In januari 2018 waren Bart en ik (Junko) voor het eerst voor ons bedrijfje Shizen naar Japan gegaan. Een jaar daarvoor waren we ook al in Japan. Toen kwamen we met het idee om Japanse thee en Matcha zouden gaan importeren, omdat Japan een eeuwen lange traditie heeft in thee en een geweldig effect heeft op de gezondheid.
Daarom was het doel van onze reis om in de Japanse thee wereld te duiken. We wilde zoveel mogelijk leren over groene thee en Matcha, zoveel mogelijk proeven en mensen ontmoeten die werkzaam zijn in de Japanse theewereld.

Matcha

Kyoto, het centrum van de Japanse thee cultuur

Het viel ons op dat er in Japan zelf, veel meer soorten thee te koop zijn dan we aanvankelijk hadden verwacht. Alleen al in de stad Kyoto waren al tientallen, zo niet honderden theewinkeltjes!! Elke theewinkel bood weer andere soorten groene thee en matcha aan. Het smaak verschil is afhankelijk van de grond waarop de thee is verbouwd, de grootte van het blad, de manier van oogsten en verwerken van de thee.
We konden qua smaak niet verveeld raken! Het was een ware thee proeverij reis!

Kwaliteit bepalen van groene thee en matcha

Eigenlijk zou je thee als wijn kunnen zien. Elke regio heeft zijn eigen thee, en de smaak verschilt hierdoor. Daarnaast is er een groot schala aan kwaliteiten. Er is goede kwaliteit, minder goede kwaliteit, en de smaak beoordeling moet je ontwikkelen en gevoel voor krijgen.
Alle Japanse thee en Matcha is gemaakt van de zelfde plant, de Camellia Sinensis. De beste kwaliteit thee komt van de bovenste blaadjes van de plant (premium Sencha 煎茶) of de eerste oogst is (Shicha 新茶), in totaal zijn er per jaar 3 oogsten.

Op www.shizen-products.com hebben we al wat eerste thee soorten staan uit Japan, onder andere de premium Sencha (煎茶) en eerste oogst thee Shincha (新茶). Op dit moment werken we samen met Ippodo, een van Japans bekendste en oudste theehuizen. Daarnaast zijn er nog veel meer verschillende andere Japanse thee’s (zoals Hojicha,Genmaicha en Matcha) en tradities rondom thee, zetmethoden, om optimaal van de smaak van Japanse thee te genieten. We willen op de site daarover meer informatie bieden.
Wanneer u suggesties heeft voor Japanse thee of Matcha, neem gerust contact met ons op! We helpen je graag om van heerlijke Japanse thee te genieten.

Groene thee
Alle gezondheid en welzijn toegewenst,
Junko Watanuki, Shizen.