Gezondheid verbeteren door middel van Groene thee en Matcha

Groene thee werd ontdenkt in China, jaren lang werd de groene thee gebruikt in de Traditionele Chinese geneeskunde om ‘hitte te klaren’ en ‘damp/flegma te verminderen’.
Nadat de thee zaadjes vanuit China naar Japan waren meegenomen, werd het eerst door de Keizerlijke familie en monniken gedronken.
Het oudste Japanse boek over thee, Kissa Yojiki, beschrijft hoe door middel van thee de gezondheid behouden kan blijven. De eerste zin van het boek is als volgt: “Thee is het ultime mentale en medische remedie en heeft het vermogen om iemands leven meer compleet te maken”.

Werkzame stoffen
Doordat Japanse groene thee direct na het oogsten wordt gestoomd, vindt er geen oxidatie plaats en blijven de bladeren groen. Op deze manier blijven belangrijke antioxidanten intact.
De belangrijkste anti-oxidant van de groene thee is de catechine-type ECGC. ECGC wordt beschouwd als de meest actieve component en is de best onderzochte inhoudsstof van groene thee.
Het beschermt tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn stoffen of deeltjes van onder andere sigarettenrook, luchtvervuiling en UV-straling. Deze vrije radicalen kunnen het DNA aantasten.
Daarnaast kan het ECGC het LDL (‘slechte’) cholesterol gehalte verlagen in het lichaam. Dit kan er dus voor zorgen dat de kans op hart en vaat ziektes verkleind kan worden.
Ook zit er L-theanine in groene thee en matcha. L-theanine geeft een ontspannen en kalmerend effect, zonder dat sufheid of slaperigheid optreedt.
Cafeïne zorgt voor alertheid en focus.

Zen 
Traditioneel gezien wordt matcha in Japan gebruikt tijdens thee ceremonies. Ook gebruiken monniken matcha om tijdens de meditatie hun focus te verhogen.

De belangrijkste stoffen in groene thee:

 • Catechine (EGCG; epigallocatechin gallate)
  Catechine is een belangrijke antioxidant die het LDL (‘slechte’) chosterol helpt te verlagen waardoor de kans op hart en vaatziekten verkleind kan worden, anti-aging, ondersteunt het metabolisme en verlaagt het LDL cholesterol gehalte.
 • L-theanine
  L-theanine is een aminozuur dat een ontspannen en kalmerend effect geeft.
 • Cafeïne
  Cafeïne zorgt voor alertheid en focus.
 • Vitamine A, B, C, E 
 • Mineralen (calcium, kalium, ijzer)

Leefstijl:

Naast het feit dat de stoffen in groene thee over het algemeen een positief effect kan hebben op uw lichaam, is het geen vervanging voor medicatie.

Bij ziekten, raadpleeg dan altijd uw huisarts.

Groene thee en matcha kan wel een positief onderdeel zijn van een gezonde leefstijl. Voeding en voldoende beweging is van groot belang op het behouden van uw gezondheid, en om het risico op chronische ziekten te verlagen.

Bron: Natura Foundation