Japanse zen
De traditie van de theeceremonie

Het gebruik van matcha

In Japan heeft matcha al eeuwen lang een speciale rol gespeeld. Matcha is meer dan alleen de gezonde, tot poeder vermalen, groene thee. Van oudsher maakt het gebruik van matcha onderdeel uit van de zen ceremonie waarbij uiteindelijk het drinken van de matcha thee de laatste stap is.
Wat houdt deze ceremonie precies in? En hoe kan je dit zelf thuis ook doen?

De introductie van groene thee

De Japanse boeddhisten

De introductie van groene thee aan de Japanse boeddhisten was rond 500 na Christus. Het werd vanuit China naar Japan meegenomen vanuit de handelsbetrekkingen tussen beide landen. De Chinezen leerden de Japanners daarbij over de geneeskrachtige werking van groene thee, bijvoorbeeld dat het helpt het lichaam te versterken en de mentale focus te verbeteren.

Later werd groene thee ook tot de bekende poedervorm vermalen (matcha) en de specifieke ceremonie rond het zetten van de thee ontwikkeld.
De theeceremonie, ookwel Sado, wordt vaak uitgevoerd door een meester of meesteres volgens vaste regels en met elegante bewegingen gepaard. De letterlijke vertaling van Sado is dan ook ‘de kunst van het thee zetten’ genoemd. Naast ook de manier waarop de thee wordt gezet, speelt ook de locatie waar de ceremonie gehouden wordt een belangrijke rol.

Theeceremonies

Theeceremonies worden vaak gehouden in een mooie omgeving, naast een rivier of bij een mooi bamboo bos, waar tegelijkertijd naast de smaak en de beelden van de omgeving ook genoten kan worden van natuurlijke geluiden, zoals het kabbelende water en/of het fluiten van vogels.
Dit allemaal heeft een kalmerende werking op het lichaam en de geest.

Er zijn verschillende tradities van waaruit theeceremonies worden uitgevoerd. Overeenkomstige kernpunten daarbij zijn:

Genieten van de kunst van het zetten van de thee zelf;
Genieten van de aandacht dat alleen op de thee is gefocust;
Genieten van de mooie omgeving en het gebruik van de accessoires thee kunst.