Welkom in de wereld van Matcha!

Matcha poeder is gemaakt van 100% groene theeblaadjes. De laatste vier weken voor de oogst worden de theeplanten bedekt met een camouflagenet waardoor het blad minder zonlicht ontvangt. Hierdoor maakt de theeplant meer chlorofyl (bladgroen) en L-theanine (een aminozuur dat verantwoordelijk is voor het aroma) aan en krijgt de matcha een extra rijke smaak. De theeblaadjes worden na het drogen zeer zorgvuldig door molenstelen gemalen tot een fluweel zachte groene poeder. Traditioneel werd matcha gedronken op speciale gelegenheden, tijdens thee ceremonies. Met als doel om tot zen (rust) te komen en daardoor je lichaam en geest te verfrissen. Ook werd matcha door samoerais en monniken gedronken om gefocust en tegelijkertijd kalm te worden.
Matcha zou je kunnen drinken als een soort koffie, zoals een matcha-latte. In matcha zit namelijk ook cafeïne, alleen dan de helft minder dan koffie. Daarom is het geschikt voor mensen die wat minder koffie willen drinken en opzoek zijn naar een wat gezonder alternatief. Matcha thee is in toenemende mate populair in Nederland geworden. Dat is niet zo verwonderlijk, de thee is een superfood en zit bomvol antioxidanten om je lichaam te voeden.

Shizen biedt verschillende graden matcha aan:
Essential Grade
High Grade
Premium Grade

Hoe hoger de graad, hoe beter de kwaliteit van de matcha. Er zitten meer voedingsstoffen waardoor de smaak is bij een hogere graad voller en rijker zal zijn.

Matcha Superfood

Matcha bevat verschillende natuurlijke stoffen die het lichaam een boost geven. Onder andere antioxidanten, l-theanine, cafeïne, vitamine en mineralen (onder andere ijzer).
Antioxidanten zijn stoffen die het lichaam beschermen tegen vrije radicalen en dus cellen kunnen beschermen. Daarnaast zorgen deze antioxidanten ervoor dat het LDL (‘slechte’) cholesterol wordt verlaagd en tegelijkertijd het HDL (‘goede’) cholesterol gelijk blijft. Dit is een van de redenen waarom matcha goed is voor de bloedvaten en de kans op hart en vaat ziektes kan verminderen.
L-theanine is een aminozuur dat neurotransmittersystemen in de hersenen beïnvloedt (GABA, dopamine, serotonine, glutamaat) en zorgt daardoor voor een kalmerende en rustgevend effect.
Cafeïne versterkt de alertheid en focus (net als cafeïne). De cafeïne in matcha is milder en heeft een minder heftige piek dan cafeïne in koffie. Matcha is hierdoor een gezonde variant op koffie en andere dranken. Je krijgt natuurlijke energie en een gezonde boost!

Hoe maak ik Matcha?

Er zijn verschillende manieren om matcha te consumeren. Je kunt ervoor kiezen om de klassieke matcha thee te drinken of een matcha-latte.
Dit is de matcha die origineel in Japan wordt gedronken, het Dit wordt bereid met matcha poeder en heet water.

Klassieke Matcha
① Voeg 1 tl. (2 gram) matchapoeder in een theekop of matcha kom
② Voeg 80 graden warm water* toe en klop het poeder met een matcha-klopper tot de poeder goed is opgelost er een schuimlaag ontstaat*
③ Schenk daarna de kop verder vol met 80 graden warm water. Wanneer je de matcha wat sterker wilt drinken, voeg je wat minder water toe.
④ Tot slot kunt u 1 tl. honing of suiker naar keuze toevoegen als u dat wilt en roeren:)
*Warmer dan 80 graden zorgt ervoor dat de matcha bitter wordt, dus het is beter om geen kokend water te gebruiken.
*Het kloppen van de matcha is erg belangrijk om de matcha-aroma los te krijgen.
Tip: Voor een orginele matcha raden wij matcha premium grade aan!

Perfecte Matcha-Latte
① Voeg 1 tl. (2 gram) matchapoeder in een theekop of matcha kom
② Voeg een klein beetje 80 graden warm water toe en klop de matcha met een matcha-klopper tot de poeder goed is opgelost er een schuimlaag ontstaat
③ Voeg de matcha toe aan een mok (plantaardige) melk
④ Tot slot kunt u 1 tl. honing of suiker naar keuze toevoegen als u dat wilt en roeren:)
Tip: Voor een matcha-latte is de matcha essential grade of matcha high grade geschikt!

Matcha inspiratie!

Tegenwoordig wordt matcha in van alles gebruikt. In Japan is het razend populair: het wordt in cake gestopt, koekjes, chocolade, noem maar op!
Misschien is nog wel het aller bekendste (en lekkerste!) de Matcha latte!