Wat is Matcha?

Matcha is poeder gemaakt van pure groene thee blaadjes. Deze Matchapoeder werd in Japan traditioneel gedronken door monniken ter bevordering van hun meditatie, voor focus en rust. Later werden er thee ceremonies rondom matcha ontwikkeld. Deze thee ceremonies werden tijdens speciale gelegenheden gehouden.
De matcha van Shizen wordt geproduceerd op een biologische thee plantage in Shizuoka, een provincie waar de hoogste berg van Japan gelegen is, de mount Fuji (3.776,24 m).
De thee plant die gebruikt wordt voor de Matcha blaadjes, worden de laatste twee weken voor de oogst onder een zeil geplaatst, waardoor het blad minder zonlicht ontvangt.
Door deze plantage methode krijgen de blaadjes een extra rijke smaak. Na het oogsten worden de blaadjes gelijk gestoomd, waardoor er geen oxidatie plaatsvindt, en de groene kleur in tact blijft.
Daarna worden de matcha blaadjes gedroogd en in molenstenen gemalen tot matcha poeder.

De kwaliteit van Matcha wordt bepaald door de hoogte en grootte van het blad. Hoe hoger, kleiner en jonger het blad, hoe rijker en zoeter de smaak (meer umami), dus hoe beter de kwaliteit.
Shizen biedt drie kwaliteiten matcha aan, namelijk Matcha-Regular, Matcha-High en Matcha-Premium.

Bereiding van Matcha

Er zijn verschillende manieren om matcha te consumeren. U kunt ervoor kiezen om matcha alleen te drinken met heet water, of u kunt een matcha-latte maken.
Voeg 1,5 thee lepel matcha poeder in een kop, voeg warm water toe en klop het poeder met een matcha klopper tot de poeder goed is opgelost er een schuimlaag onstaat.
Het kloppen van de matcha is erg belangrijk om de matcha-aroma los te krijgen.
Voor een matcha latte, kunt u hierbij (haver/amandel) melk toevoegen en 1 thee lepel siroop.

Wat zijn de gezondheidseffecten van Matcha?

Matcha bevat verschillende natuurlijke stoffen die gezond zijn voor het lichaam. Onder andere chatechines (anti-oxidant), L-theanine, cafeïne, vitamine A, B, C, E en mineralen (onder andere ijzer).
Chatechines zijn anti-oxidanten die het lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Ook zorgt het ervoor dat het LDL (‘slechte’) cholesterol wordt verlaagd.
De L-theanine zorgt voor een kalmerende en rustgevend effect. Cafeïne
versterkt de focus en alertheid. De cafeïne in de matcha poeder is milder en heeft een minder heftige piek dan cafeïne in koffie.

Matcha inspiratie!

Tegenwoordig wordt matcha in van alles gebruikt. In Japan is het razend populair: het wordt in cake gestopt, koekjes, chocolade, noem maar op!
Misschien is nog wel het aller bekendste (en lekkerste!) de Matcha latte!