Wat is Matcha?

Matcha is poeder gemaakt van pure groene thee blaadjes. Deze Matchapoeder werd in Japan traditioneel gedronken door monniken ter bevordering van hun meditatie, voor focus en rust. Later werden er thee ceremonies rondom matcha ontwikkeld. Deze thee ceremonies werden tijdens speciale gelegenheden gehouden.

De thee plant die gebruikt wordt voor de Matcha blaadjes, worden de laatste twee weken voor de oogst onder een zeil geplaatst, waardoor het blad minder zonlicht ontvangt. Door deze plantage methode krijgen de blaadjes een extra rijke smaak.

Net als bij groen thee wordt de kwaliteit van Matcha bepaald door de hoogte en grootte van het blad. Hoe hoger en jonger het blad, hoe rijker en zoeter de smaak.

Bereiding van Matcha

De bereiding van Matcha is geheel anders dan bij groene thee. Matcha wordt bereid door 80 graden Celsius heet water toe te voegen aan 1,5 thee lepel Matcha poeder. Dit wordt geklopt met een speciale Matcha klopper, meestal van bamboe gemaakt. Door het kloppen van de Matcha poeder ontstaat er een schuim laag en komt de umami aroma los.

Wat zijn de gezondheidseffecten van Matcha?

Matcha bevat theanine (een aminozuur), caffeinetannin, vitamine C en vitamine A. De theanine zorgt ervoor dat je rustiger wordt. Caffeine versterkt de alertheid. De caffeine in de matcha poeder is milder dan caffeine in koffie.  

Het verschil tussen matcha en de normale groene thee is dat bij de matcha alle nutriënten van het groene blad wordt meegenomen, terwijl bij groene thee slechts extracten worden afgenomen in het hete water.  Hierdoor krijgt u bij matcha dus nog meer nutriënten binnen.  

Uit onderzoek is gebleken dat groene thee en matcha bijdragen aan gezonde bloedvaten, omdat groene thee het cholesterol gehalte kan verlagen. Onthoudt dat voor gezondheid niet één product een wondermiddel biedt, maar een geheel aan gezonde leefstijl keuzes, waarvan voeding een belangrijk onderdeel is.

* Matcha is geen alternatief op medicatie. Bij ziekten, raadpleeg altijd uw huisarts. 

Matcha inspiratie!

Tegenwoordig wordt matcha in van alles gebruikt. In Japan is het razend populair: het wordt in cake gestopt, koekjes, chocolade, noem maar op!
Misschien is nog wel het aller bekendste (en lekkerste!) de Matcha latte!