Winkelwagen

BlogGezondheid

Matcha Vs. Koffie

By 1 juni 2020juni 26th, 2020No Comments

Het verschil tussen matcha en koffie

Wat is het verschil in werking tussen matcha en koffie op je lichaam, en wat maakt matcha de ideale vervanger voor koffie?
Het eerste verschil is natuurlijk dat matcha gemaakt is van 100% groene theeblaadjes. Deze zijn fijngemalen door molenstenen tot een zachte poeder.
Koffie is gemaakt van koffiebonen. Deze worden ook gemalen tot een poeder. Bij koffie drink je het aftreksel van de bonen, maar bij matcha klop je het poeder op en kan het in zijn geheel gedronken worden.

Cafeïne gehalte in matcha en koffie
Matcha bevat net als koffie cafeïne. Alleen dan wel in mindere mate, maar genoeg om je extra alert te maken. In een gemiddeld kopje matcha (1tl = 2gram), zit 60mg cafeïne. Koffie heeft gemiddeld per kopje tussen de 80mg-100mg cafeïne.
Het cafeïne gehalte zou je ook zelf kunnen aanpassen naar eigen behoefte. Wanneer je een sterke shot cafeïne nodig hebt, zou je meer dan 1tl matcha kunnen gebruiken en wanneer je een kleine boost nodig hebt, minder dan een theelepel.

L-theanine een rustgevende stof
Naast cafeïne bevat matcha ook een stof dat l-theanine heet. Dit is een aminozuur dat een kalmerende werking heeft. Door deze stof wordt de cafeïne langzamer opgenomen en blijft het langer doorwerken.  Dit ongeveer 6 uur in plaats van de 1 á 2 uur bij koffie.
Matcha is dus ideaal om een rustige, gefocuste energie te krijgen. Verder bevat matcha veel anti-oxidanten en vitamine. Dit maakt matcha ideaal om ‘s ochtends de dag mee te beginnen. Of smiddags, voor een gezonde boost om nog net die paar uurtjes door te kunnen werken.

Matcha
Matcha health