Winkelwagen

BlogReceptTheeTraditie

Ken je deze Japanse thee al?

By 11 maart 2020juni 26th, 2020No Comments

Dit zijn de meest gedronken Japanse thee’s!

Japan heeft een eeuwenlange thee traditie. De thee is allemaal gemaakt van het zelfde plantje: Camellia Sinensis.
Deze thee plant kan op verschillende manieren verwerkt worden, waardoor er allerlei smaken ontstaan.
Japan heeft zijn eigen unieke thee’s, gebaseerd op traditionele verwerkingsmethoden. In Nederland zijn ze nog niet zo bekend, daarom zijn hier de meeste gedronken Japanse thee’s op een rijtje!: Sencha (煎茶), Houjicha (ほうじ茶) en Genmaicha (玄米茶).

Hieronder wordt kort besproken hoe deze thee’s worden gemaakt, en hoe ze smaken.
Groene thee

Sencha (煎茶) – Japanse groene thee

Sencha groene thee uit Japan is uniek omdat het een speciale oogst methoden heeft. Na het oogsten van de theeplant wordt het plantje direct gestoomd, waardoor bepaalde enzymen onschadelijk gemaakt worden.
Hierdoor blijft het theeplantje groen, en blijven de polyfenolen en tannine actief. Dit zorgt voor een frisse, lichtelijk bittere smaak met een vleugje umamie (natuurlijke zoetheid).
Na het stomen worden de plantjes gedroogd en met de hand gerold, waardoor ze naaldvormig worden.
Verse sencha heeft een donkere, diepgroene kleur, ruikt fris en heeft een lichte glans over zich heen. Voor de perfecte Sencha smaak, is het van belang om de blaadjes in 80 graden heet water 45 seconde the trekken.

Groene thee
Houjicha (ほうじ茶) - Geroosterde thee

Deze Japanse thee is ook zeer geliefd onder de Japanners. De thee wordt na het oogsten geroosterd in een porseleinen pot onder houtskool.
Door dit proces verdwijnen veel polyfenolen en tannine, waardoor de groene kleur verdwijnt. Daar in tegen krijgt de thee een kruidige, warme geur en smaak.
Deze thee valt zachter op de maag, en is geschikt om in de avond te drinken, omdat het minder theïne bevat dan groene thee (wat de geest activeert en alert maakt, net zoals cafeïne)

Groene thee

Genmaicha (玄米茶) - Groene thee met gepofte rijst

Deze thee is een combinatie van groene thee blaadjes en gepofte rijst. Door de rijst krijgt de thee een zoete, popcornachtige smaak.
Heerlijk voor in de avond of tijdens de lunch!
Groene thee

Welke Japanse thee zou jij willen uitproberen?

Liefst, Junko
SHIZEN自然TEA!