was successfully added to your cart.

Winkelmand

Thee

Ken je deze Japanse thee’s al?

By 11 mei 2019 augustus 2nd, 2019 No Comments

Dit zijn de meest gedronken Japanse thee’s!

Japan heeft een eeuwenlange thee traditie. De thee is allemaal gemaakt van het zelfde plantje: Camelia Sinensis.
Deze thee plant kan op verschillende manieren verwerkt worden, waardoor er allerlei smaken ontstaan.
Japan heeft zijn eigen unieke thee’s, gebasseerd op traditionele verwerkingmethoden. In Nederland zijn ze nog niet zo bekend, daarom zijn hier de meeste gedronken Japanse thee’s op een rijtje!:
Sencha 煎茶, Houjicha ほうじ茶 en Genmaicha 玄米茶.

Hieronder wordt kort besproken hoe deze thee’s worden gemaakt, en hoe ze smaken.

Sencha 煎茶- Hoge graad groene thee
Sencha groene thee uit Japan is uniek omdat het een speciale oogst methoden heeft. Na het oogsten van de theeplant wordt het plantje direct gestoomd, waardoor bepaalde enzymen onschadelijk gemaakt worden.
Hierdoor blijft het theeplantje groen, en blijven de polyphenolen en tanine actief. Dit zorgt voor een frisse, lichtelijk bittere smaak met een vleugje umamie (natuurlijke zoetheid).
Na het stomen worden de plantjes gedroogd en met de hand gerollen, waardoor ze naaldvormig worden.
Verse sencha heeft een donkere, diepgroene kleur, ruikt fris en heeft een lichte glans overzich heen. Voor de perfecte Sencha smaak, is het van belang om de blaadjes in 80 graden heet water 45 seconde the trekken.

Houjicha ほうじ茶 - Geroosterde thee
Deze Japanse thee is ook zeer geliefd onder de Japanners. De thee wordt na het oogsten geroosterd in een porceleine pot onder houtskool.
Door dit process verdwijnen veel polyfenolen en tanine, waardoor de groene kleur verdwijnt. Daar in tegen krijgt de thee een kruidige, warme geur en smaak.
Deze thee valt zachter op de maag, en is geschikt om in de avond te drinken, omdat het minder theine bevat dan groene thee (wat de geest activeert en alert maakt, net zoals cafeine)

Genmaicha 玄米茶 - Groene thee met gepofte rijst.
Deze thee is een combinatie van groene thee blaadjes en gepofte rijst. Door de rijst krijgt de thee een zoete, popcorn-achtige smaak.
Heerlijk voor in de avond of tijdens de lunch!

Welke Japanse thee zou jij willen uitproberen?

Liefst, Junko
SHIZEN自然TEA!