Japanse groene thee

Er bestaan veel verschillende smaken en kwaliteiten van groene thee, afhankelijk van de plek waar de thee is geoogst, welk deel van het blad wordt gebruikt, en het oogst en verwerkingsproces. Daarnaast is bereidingswijze van belang om de smaak van de theeblaadjes optimaal naar boven te halen.

SHIZEN Thee uit Uji en Shizuoka

Shizen biedt Japanse groene thee aan uit de twee beste thee plantages en theewinkels uit Japan. Namelijk Shizuoka en Uji. Shizuoka ligt aan de voet van de Mount Fuji. Het schone water van de hoogste Japanse berg stroomt hier naar beneden, dit water wordt opgenomen door de grond waarop de thee verbouwd wordt. Daarnaast is het een vulkanisch gebied, waardoor er verschillende mineralen in de grond zitten. Uji is de theeplantage dat gelegen is aan de rand van Kyoto, de oude keizerlijke hoofdstad van Japan. Deze plantage werd gebruikt toen de keizer van Japan zijn dienaren vroeg om thee voor hem en zijn familie te maken, vanaf het moment dat thee vanuit China werd geïntroduceerd. Deze thee plantage wordt nog altijd gebruikt en door vele mensen in Kyoto en de rest van Japan gedronken.

Hoe wordt groene thee gemaakt?

Groene thee wordt geproduceerd door de jonge bladeren van de theeplant onmiddellijk na de oogst te behandelen met stoom. Daardoor worden de enzymen geïnactiveerd (met name het enzym fenoloxidase), waardoor belangrijke antioxidanten (polyfenolen) intact blijft. Daardoor blijft ook de kleur van de blaadjes groen. Vervolgens worden de bladeren mechanisch gerold en geplet en bij een lage temperatuur gedroogd.

Wanneer is groene thee van kwaliteit?

Het hangt dus af van de thee plantage waar het wordt verbouwd, maar ook welke hoogte van het blad er wordt gebruikt, speelt een grote rol in het bepalen van de kwaliteit van de thee.
Bij (Extra-)Premium thee worden alleen de bovenste blaadjes van het blad gebruikt. Hoe hoger het blad, hoe meer umami in het blad zit.
Daarnaast zitten er meer catechines in de hoogste blaadjes, wat weer vele gezondheidsvoordelen met zich mee brengt.

Welke Japanse groene thee’s biedt SHIZEN aan?

Japanse groene thee – Sencha 煎茶: Deze thee wordt in Japan het meeste gedronken, en is een erg toegankelijke doch kwalitatief zeer mooie thee. Voor sencha worden de top blaadjes van de groene thee plant gebruikt, zonder takjes of andere delen van de plant. Sencha heeft een aromatische, milde en frisse smaak.

De beste bereidings temperatuur is 80 graden celcius. Laat het 45 seconden trekken. Wanneer het met een hogere temperatuur wordt bereid of langer getrokken dan 45 seconden, kan er een wat bittere smaak ontstaan. De juiste bereiding is voor een perfect kopje thee dus van groot belang.

Eerste oogst groene thee- Shincha 新茶: Deze groene thee is afkomstig van de eerste oogst van het jaar (rond de maand mei). Omdat het de eerste oogst is, zitten de meeste mineralen en smaak in deze thee. Meestal is Shincha een Sencha, dus van de bovenste blaadjes van de Camelia Sinensis. Deze thee kan op dezelfde manier bereid worden als de Sencha.

Groene thee met gepofte rijst – Genmaicha 玄米茶: De blaadjes voor de genmaicha zijn groter en lager dan de Sencha blaadjes. Deze groene thee blaadjes zijn gecombineerd met geroosterde bruine rijst. Dit geeft een popcorn-achtige, zoetere smaak aan de groene thee. De Genmaicha mag met 100 graden celcius bereid worden. De optimale trek tijd is 30 seconden.

Geroosterde groene thee – Hoijicha ほうじ茶: Deze groene thee is van lagere bladeren van de Camilia Sinensis geroosterd en is daarom bruin van kleur. Je kan het lang bewaren is vol van smaak.