Heerlijke, verfrissende Japanse groene thee: Sencha

Shizen Sencha uit de provincie Shizuoka
Wist je dat de meest gedronken groene thee in Japan Sencha thee is? Sencha thee is ideaal om dagelijks te drinken. Het is een zeer geliefde thee, niet alleen omdat de thee zoveel voedingstoffen bevat (een van de geheimen waarom Japanners zo oud worden en slank zijn) maar ook door de heerlijke frisse smaak. Sencha thee brengt de geest tot rust en verschoont als het ware je lichaam en geest.
De verse, prachtige donker groene Sencha thee is een ware smaak sensatie (mits je het goed bereid!) vooral wanneer je het vergelijkt met de standaard groene thee zakjes die we veel in Nederland zien. Een wereld van verschil!
Onze Sencha thee komt uit de schitterende provincie Shizuoka. Shizuoka is een speciale provincie omdat daar de hoogste en heilige berg van Japan, de Mount Fuji, ligt.
Het is een unieke en ideale plek om thee te verbouwen; het water van de hoge berg stroomt hier naar beneden, dit water wordt opgenomen door de grond waarop de thee verbouwd wordt. Het vulkanisch gebied is rijk aan mineralen die belangrijk zijn voor de productie van thee. Daarnaast is de klimaat en luchtvochtigheid perfect om thee te verbouwen. Dit zijn de redenen waarom Shizuoka in Japan als dé plek wordt gezien om waar heerlijke thee wordt geproduceerd.
Onze theeboer in Shizuoka doet zijn uiterste best om zorgzaam met de natuur om te gaan. Hij gebruikt geen pesticiden voor zijn productie. Juist hiervoor hebben we voor deze theeboer gekozen, omdat wij niet alleen kwaliteit belangrijk vinden maar ook de kwaliteit van de natuur willen waarborgen. Daarnaast maakt hij gebruik van zonnepanelen bij de plantage en gebruikt hij dit om omliggende huizen met schone energie te voorzien!

Unieke Japanse productiemethoden van Shizen Sencha
Sencha groene thee wordt geproduceerd door de jonge en hoogste bladeren van de theeplant onmiddellijk na de oogst te stomen. Hierdoor worden enzymen geïnactiveerd, waardoor belangrijke antioxidanten (polyfenolen) intact blijven. Daardoor blijft ook de kleur van de blaadjes groen. Vervolgens worden de bladeren licht gekneden en gerold waardoor de aroma (umami) uit de theebladeren loskomen.
Daarna wordt het bij een lage temperatuur gedroogd. Goede kwaliteit thee produceren is een ware ambacht. Onze theeboer is een 4e generatie theeboer en heeft de technieken overgeleerd van zijn ouders en voorouders.

Waarop baseer je kwaliteit van Sencha thee?

De kwaliteit van Sencha groene thee hangt af van welk deel van de theeplant er wordt gebruikt. In principe zijn Sencha blaadjes al de beste blaadjes van de theeplant (de onderste, minder goede bladeren worden gebruikt voor andere soorten thee zoals Hojicha of Genmaicha).
Maar alsnog kan je onderscheid maken binnen de Sencha theeën. Wij hebben onze Sencha theeën in drie graden verdeeld:
• Essential (⸙)
• Rich (⸙⸙)
• Premium (⸙⸙⸙)
De Essential is de laagste graad Sencha thee die we aanbieden en Sencha Premium de hoogste graad. Voor de Sencha Premium worden alleen de bovenste en jongste blaadjes van de theeplant gebruikt.
Dit zorgt ervoor dat Sencha Premium een zoetere (meer umami) smaak heeft dan Sencha Essential en Sencha High.
Daarnaast zitten er meer catechines (polyfenolen) in de hoogste blaadjes, wat weer vele gezondheidsvoordelen met zich mee brengt.
Maar alsnog willen we benadrukken dat al onze Shizen Sencha theeën al een erg hoge kwaliteit hebben, dus vergeleken met de normale groene thee uit de supermarkt zijn al onze Sencha thee van veel betere kwaliteit.

Bereiding van Shizen Sencha groene thee

① Voeg 1 el. Sencha groene thee toe in uw theepot
② Voeg 80 graden warm water toe*
③ Laat het 30 seconden trekken en schenk het in in (mooie) kopjes
De theeblaadjes kunnen 3 maal herbruikt worden. Na de eerste keer hoeven de blaadjes slechts enkele seconde te trekken.
Tip: Bij Sencha groene thee passen rijstkoekjes, mochi of andere lekkere Japanse zoete snackjes.
Geniet van de heerlijke Japanse Sencha!
*Wanneer het met een hogere temperatuur wordt bereid of langer getrokken dan 30 seconden, kan er een wat bittere smaak ontstaan. De juiste bereiding is voor een perfect kopje thee dus van groot belang.