Bio Sencha groene thee uit Shizuoka, Japan

Shizen biedt biologische Japanse sencha groene thee aan uit de populairste thee plantage regio in Japan, namelijk Shizuoka. Shizuoka ligt aan de voet van de Mount Fuji, de hoogste berg van Japan (3.776,24 m).
Het schone berg water stroomt hier naar beneden, dit water wordt opgenomen door de grond waarop de thee verbouwd wordt. Daarnaast is het een vulkanisch gebied, waardoor er verschillende mineralen in de grond zitten.

Hoe wordt Sencha groene thee gemaakt?
Groene thee wordt geproduceerd door de jonge bladeren van de theeplant onmiddellijk na de oogst te behandelen met stoom. Daardoor worden de enzymen geïnactiveerd, waardoor belangrijke antioxidanten (polyfenolen) intact blijft. Daardoor blijft ook de kleur van de blaadjes groen. Vervolgens worden de bladeren licht gekneden en gerold waardoor de aroma uit de theebladeren loskomen. Daarna wordt het bij een lage temperatuur gedroogd.

Wanneer is groene thee van kwaliteit?

De kwaliteit van sencha groene thee hangt af van welk deel van de theeplant er wordt gebruikt.
Bij Sencha Premium worden alleen de bovenste en jongste blaadjes van de theeplant gebruikt. Dit zorgt ervoor dat sencha premium een zoetere (meer umami), mildere smaak heeft dan sencha regular.
Daarnaast zitten er meer catechines in de hoogste blaadjes, wat weer vele gezondheidsvoordelen met zich mee brengt.

Welke Japanse groene thee’s biedt SHIZEN aan?

Japanse groene thee – Sencha 煎茶: Deze thee wordt in Japan het meeste gedronken, en is een erg toegankelijke doch kwalitatief zeer mooie thee. Voor sencha worden de top blaadjes van de groene thee plant gebruikt, zonder takjes of andere delen van de plant. Sencha heeft een aromatische, milde en frisse smaak.

De beste bereidings temperatuur is 80 graden celcius. Laat het 45 seconden trekken. Wanneer het met een hogere temperatuur wordt bereid of langer getrokken dan 45 seconden, kan er een wat bittere smaak ontstaan. De juiste bereiding is voor een perfect kopje thee dus van groot belang.

Eerste oogst groene thee- Shincha 新茶: Deze groene thee is afkomstig van de eerste oogst van het jaar (rond de maand mei). Omdat het de eerste oogst is, zitten de meeste mineralen en smaak in deze thee. Meestal is Shincha een Sencha, dus van de bovenste blaadjes van de Camelia Sinensis. Deze thee kan op dezelfde manier bereid worden als de Sencha.

Groene thee met gepofte rijst – Genmaicha 玄米茶: De blaadjes voor de genmaicha zijn groter en lager dan de Sencha blaadjes. Deze groene thee blaadjes zijn gecombineerd met geroosterde bruine rijst. Dit geeft een popcorn-achtige, zoetere smaak aan de groene thee. De Genmaicha mag met 100 graden celcius bereid worden. De optimale trek tijd is 30 seconden.

Geroosterde groene thee – Hoijicha ほうじ茶: Deze groene thee is van lagere bladeren van de Camilia Sinensis geroosterd en is daarom bruin van kleur. Je kan het lang bewaren is vol van smaak.