Gezondheid verbeteren met Matcha en Sencha groene thee

Groene thee werd ontdekt in China, jaren lang werd de groene thee gebruikt in de Traditionele Chinese geneeskunde (en nu nog steeds). Nadat de theezaadjes vanuit China naar Japan waren meegenomen, werd het eerst door de keizerlijke familie, samoerais en monniken gedronken. Ze dronken het niet alleen om de heerlijke verfrissende smaak, maar ook om hun gezondheid en focus te versterken.

De voedingsstoffen in matcha en sencha groene thee

Antioxidanten in matcha en groene thee

Doordat matcha en Japanse groene thee direct na het oogsten wordt gestoomd, vindt er geen oxidatie plaats en blijven de bladeren groen. Op deze manier blijven belangrijke antioxidanten intact. De belangrijkste antioxidant van de groene thee is epigallocatechine-gallaat (ECGC). ECGC wordt beschouwd als de meest actieve component en is de best onderzochte inhoudsstof van matcha en groene thee. ECGC het kan het LDL (‘slechte’) cholesterol gehalte verlagen in het lichaam. Dit kan er dus voor zorgen dat de kans op hart en vaat ziektes verkleind kan worden.
Uit onderzoek blijkt dat EGCG de bloedsuikerspiegel in balans houdt en daarbij ook de kans op diabetes type 2 kan verlagen.
Daarnaast beschermen antioxidanten het lichaam tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn stoffen dat onder andere zit in sigarettenrook, luchtvervuiling en UV-straling. Deze vrije radicalen kunnen het DNA aantasten en daarom onder andere het verouderingsproces versnellen. Matcha en groene thee hebben daarom een anti-aging effect.

Cafeïne in matcha en groene thee

In matcha en Japanse groene thee zit ook cafeïne en zorgt daarom voor alertheid en focus. Ideaal dus om energierijk de dag door te komen. Het bevat minder cafeïne dan
koffie, je zal hierdoor minder pieken ervaren als bij koffie. Matcha geeft een wat mildere cafeïne boost als koffie.

L-theanine in matcha en groene thee

In matcha en Japanse groene thee zit ook een stof genaamd L-theanine, dat is een aminozuur. L-theanine geeft een ontspannen en kalmerend effect. Het is hierdoor een ideaal om actief maar geaard de dag door te komen, en tegelijkertijd je lichaam te voeden met gezonde antioxidanten!

Zen-moment creëren 

Matcha wordt in Japan gebruikt tijdens speciale theeceremonies (chado 茶道). Voor matcha thee werd gekozen, omdat dit de meest speciale en gezonde thee is die aangeboden kan worden.
Theeceremonies  worden gehouden met als doel om samen te zijn, tot rust te komen en te genieten van de thee die met aandacht door de gastvrouw wordt bereid.
Vroeger maar ook nu nog gebruiken monniken matcha om tijdens de meditatie hun focus en concentratie te verhogen.
Je zou dit ook bij jouw thuis kunnen creëren. Het gaat erom dat de aandacht volledig bij het maken van de thee is en het genieten van de smaak en geur. Zodat je alles om je heen even kan loslaten en vergeten en daardoor puur in het moment kan zijn, tot rust kan komen en kan genieten.

Matcha
sencha, gezondheid, groene thee
Matcha health
matcha, gezondheid, groene thee

De belangrijkste stoffen in Matcha en Sencha

Antioxidanten (Epigallocatechin gallate (EGCG)): Antioxidanten zijn stoffen die helpen het lichaam te beschermen tegen vrije radicalen die cellen kunnen beschadigen.
Daarnaast kunnen deze antioxidanten het LDL (‘slechte’) cholesterol helpt te verlagen waardoor de kans op hart en vaatziekten verkleind kan worden, anti-aging, ondersteunt het metabolisme en verlaagt het LDL cholesterol gehalte.
EGCG kan ook helpen om de bloedsuikerspiegel in balans te houden.
L-theanine: L-theanine is een aminozuur dat een ontspannen en kalmerend effect geeft.
Cafeïne: Cafeïne zorgt voor alertheid en focus.
Vitamine A, B, C, E
Mineralen (calcium, kalium, ijzer)

No products could be found.