Winkelwagen

BlogGezondheidThee

Hoe wordt groene thee gebruikt in de Chinese geneeswijze?

By 15 februari 2020juni 26th, 2020No Comments

Groene thee in de Chinese geneeskunde

Groene thee (en matcha) wordt van oudsher gedronken in China en Japan. Vanuit de visie van de Chinese geneeskunde heeft groene thee een ‘koelend’ en ‘damp/flegma’ afdrijvend effect op het lichaam. Dit betekent dat het ‘hitte’ klaart en ‘damp/flegma’ verdrijft. Hieronder wordt uitgelegd wat dit precies inhoudt.

Basisconcept vanuit de Chinese geneeskunde: Yin Yang

Een van de belangrijkste concepten van de Chinese geneeskunde en de gehele Chinese oude filosofie is het concept van Yin en Yang. Volgens de Chinese geneeskunde kan alles uitgedrukt worden in twee tegenpolen: yin en yang. Deze twee tegenpolen houden elkaar in balans. Hieronder staan elke voorbeelden van Yin en Yang
Yin, nacht, donker, rust, vrouwelijk, koude, rustig aan, interne, onder etc.
Yang: dag, licht, activiteit, mannelijk, hitte/warmte, werken, externe, boven etc.
Wanneer het een uit balans is, moet het worden bijgevuld met het ander en vice versa.

Chinese geneeskunde

Groene thee klaart ‘Hitte’ en verdrijft ‘Damp/Flegma’

Wanneer iemand ‘hitte’ in het lichaam heeft, heeft die persoon last van te veel yang.  Voorbeelden van ‘hitte’ in het lichaam is een warm lichaam, een rood gelaat, stress, agressie, ontstekingen, hoge bloeddruk, onrustig gevoel en hoofdpijn.
Volgens de Chinese geneeskunde moet het lichaam weer terug in balans gebracht worden wanneer het in disbalans is. Wanneer er ‘hitte’ in het lichaam is, zou het lichaam gebalanceerd moeten worden met een ‘koude’ (yin).
Groene thee wordt gezien als een ‘koude’ thee, dat ‘hitte’ (ook wel als ‘toxines’ gezien) weghaalt. Het is niet zo dat de temperatuur van de groene thee laag is, maar het verkoelt het lichaam. Gember thee bijvoorbeeld heeft juist een verwarmende werking op het lichaam. Het lichaam wordt nog warmer wanneer je deze thee drinkt. Groene thee heeft dus juist een ‘verkoelende’ werking op het lichaam, ook al is de temperatuur van de thee gewoon 80 graden.
Uit onderzoek blijkt dat groene thee mogelijk ‘verkoelende’ activiteiten heeft, zoals hoge bloeddruk kan verlagen, ontstekingsremmend kan zijn en stress kan verminderen.
Een andere eigenschap van groene thee is dat het ‘damp/flegma’ kan verdrijven. ‘Damp/flegma’ is een ophoping van vloeistoffen volgens de Chinese geneeskunde. Een voorbeelden van ‘damp/flegma’ is een ophoping zijn van cholesterol. Cholesterol kan zich ophopen in de bloedvaten. Dit kan de kans op een beroerte of hart-en vaatziekten verhogen. Om dit te voorkomen wordt er in Japan en China veel groene thee gedronken. Uit onderzoek blijkt dat het aantal gevallen van hart-en vaatziekten op plekken waar veel groene thee wordt gedronken erg laag is. Volgens het voedingscentrum kan groene thee ook de kans op een beroerte verkleinen en de bloeddruk verlagen.
Lees hier wat groene thee en matcha nog meer voor uw gezondheid kan betekenen.
groene thee